Cestou prvních turistů a kaňonem Kocáby
Trasa je vhodná pro všechny, které neodradí členitý terén se značným stoupáním v první části cesty. Doporučit ji tak můžeme všem sportovně založeným cyklistům – od rodin, přes seniory a rekreační cyklisty, tak po party přátel nebo firemní týmy.
Z náměstí ve Štěchovicích jedeme po NS Svatojánské proudy na rozc. Nad přehradou, kde zahneme vpravo na repliku První trasy KČT, kterou stoupáme Třebenickou oborou na rozc. Kolna, odkud začíná sjezd na silnici – až k hladině Slapské nádrže na Vltavě. Po silnici zahneme vpravo a jedeme do obce Slapy k motorestu. Tady se potkáme s Vltavskou cyklotrasou (č.7). Na ní nás čeká dlouhý sjezd do údolí řeky Kocáby (trampové ji nazývají Hadí řekou) a podle ní pokračujeme údolím, které se postupně mění v hluboký a skalnatý kaňon, zpět do Štěchovic.
Zajímavosti na cestě: Přehrada a elektrárna Štěchovice, řeka Vltava, replika První trasy KČT, Třebenická obora, rozc. Kolna, Slapská nádrž, Slapy, údolí Kocáby a její kaňon. Cestou spousta výhledů, zejména do údolí řeky Vltavy.
Cestou prvních turistů a kaňonem Kocáby - informace
GPS poloha startu: 49.8505456N, 14.4064981E - zobrazit na Google Maps | Mapy.cz
Oblast: Černošicko
Typ: Cyklistické
Délka trasy: 15 km
Náročnost trasy: 3,5/5
Trasa: https://mapy.cz/s/casehegaba
Hostomicko: Kraj opředený pověstmi o Fabiánovi, Šemíkovi a hadí královně
Když se podíváme na mikroregion Hostomicko, jehož nejvýznamnějším městem jsou Hostomice, zjistíme, že jde o oblast rozkládající se nejen v malebném podbrdském údolí, ale zahrnuje i jedny z nejvýznamnějších brdských vrcholů. Hostomicko je proto místem velkých kontrastů.
..
Další články v blogu:
- Novoknínsko: Vyrazte do míst, kde znějí ozvěny legend o zlatě, trampech a dravé Vltavě
- Příbramsko: Seznamte se s krajem horníků, poutních míst a krásné přírody
- Dobříšsko: Vstupte do míst, kde vládne odkaz slavných rodů a příroda si šeptá dávné pověsti
- Březnicko: Vycestujte za židovskou a jezuitskou historií do srdce Čech
- GASTRO TIP: Nová restaurace Chateau Dobříš láká na mezinárodní kuchyni a gurmánské zážitky