Návštevní knížka

Rožmitálsko: Vydejte se po stopách královny Johanky, skladatele Antonína Dvořáka nebo Jakuba Jana Ryby

Rožmitálsko je romantický kraj rozkládající se na jižním konci CHKO Brdy, jehož centrem je město Rožmitál pod Třemšínem. Pokud bychom měli tuto oblast popsat co nejlépe, určitě by na to nestačilo jedno slovo, ani jedna věta. Rožmitálsko je tak rozmanité a plné míst, která stojí za to objevit, že se sem můžete vracet stále dokola a pokaždé zde najdete něco nového a zajímavého. Krajem vás provede historie spojená s Johanou z Rožmitálu, manželkou krále Jiřího z Poděbrad, s hudebním skladatelem Jakubem Janem Rybou, autorem díla “Hej mistře, vstaň bystře“ neboli České Mše vánoční nebo se skladatelem Antonínem Dvořákem, který zde našel klid pro tvoření.

A příroda? To je doslova ráj pro turisty, a to jak ty pěší, tak cyklonadšence. Desítky značených cest a cestiček vás zavedou hned k několika nejvýznamnějším přírodním turistickým cílům Brd a Podbrdska - k Padrťským rybníkům, meteoradaru Praha či na vrch Třemšín. Okolní brdské lesy mají hodně tajemných zákoutí, údolíček i vrcholů, takže vezměte partnery, děti, kamarády nebo kolegy, zabalte svačiny a můžete vyrazit.

Na objevování Rožmitálska si vyhraďte dost času, protože je toho opravdu hodně, co stojí za vidění. Kam se vypravit?

Turistické cíle Rožmitálska

Objevovat krajinu pěšky je nejlepší způsob, jak do sebe nasát okolní atmosféru. Kam se vydat za poznáváním historie, kam vzít děti a která místa v okolní krajině stojí za vidění? 

Zámek Rožmitál

Tajemný rožmitálský zámek stojící uprostřed města Rožmitál pod Třemšínem byl původně hradem, který byl přestavěn na zámek s kruhovým nádvořím. Svou slávu získal především tím, že odsud pochází královna Johana z Rožmitálu, manželka krále Jiřího z Poděbrad. V posledních letech zámek pustl, soukromý majitel se o něj nestaral, ale díky dobrovolnému spolku Rožmitálský zámek se jeho brány opět otevřely veřejnosti, probíhají zde komentované prohlídky, kulturní akce nebo výstavy a zámek se postupně rekonstruuje.

ZJISTIT VÍCE >

Podbrdské muzeum a rozhledna

Krásné Podbrdské muzeum v Rožmitále pod Třemšínem je ideálním místem, kam vzít na výlet celou rodinu. Kromě stálých expozic Život na Podbrdsku, Páni z Rožmitálu, Jakub Jan Ryba a expozice historických automobilů Aero muzeum každoročně připravuje unikátní letní expozici s interaktivními prvky. Podívat se můžete i do stodoly plné ukázek tradičních řemesel a vystoupat můžete na rozhlednu, ze které je krásný výhled nejen na město, ale i na okolní krajinu. Návštěva muzea bude bavit nejen děti, které se zde mohou obléci do tradičních kostýmů královen, králů a rytířů nebo si pohrát na venkovním hřišti, ale i dospělé.

 ZJISTIT VÍCE > 

Památník Antonína Dvořáka

Malý novorenesanční zámek posazený do rozlehlé obory ve Vysoké u Příbramě je místem, kde český skladatel Antonín Dvořák našel klidné místo pro tvoření a komponování. Dnes najdete v zámečku muzeum věnované právě Antonínu Dvořákovi, konají se zde kulturní a hudební akce. Za procházku stojí i krásný park, ze kterého se po lesní cestičce dostanete k nedalekému jezírku, které skladateli posloužilo jako inspirace pro stvoření opery Rusalka.

 ZJISTIT VÍCE > 

Kostel Povýšení sv. Kříže, Rožmitál pod Třemšínem

Víte, kde poprvé zazněla Rybova Česká Mše vánoční („Hej mistře“)? Bylo to v roce 1796 v kostele Povýšení sv. Kříže na okraji Rožmitálu pod Třemšínem. Kostel je ikonickou dominantou krajiny a i ti, co nehledají duchovní útěchu, se mohou u této krásné stavby zastavit a rozjímat.

 ZJISTIT VÍCE > 

Kostel sv. Jana Nepomuckého, Rožmitál pod Třemšínem

Zajímavý kostel najdete i přímo na hlavním náměstí v centru Rožmitálu. Kostel sv. Jana Nepomuckého je součástí městské památkové zóny a hned kousek od něj stojí zámek Rožmitál i Podbrdské muzeum.

 ZJISTIT VÍCE > 

Cvokařské muzeum

Když budete v Rožmitále, určitě nezapomeňte zajít do malého soukromého cvokařského muzea, které seznamuje s historii železářství a výroby cvoků na Podbrdsku. Muzeum je volně přístupné od jara do podzimu a vaše nejmenší určitě potěší i pohled do přilehlé zahrady, ve které jsou vystaveny veselé sošky a různé ozdoby.

 ZJISTIT VÍCE > 

Špejchar Hvožďany

Jen kousek od Rožmitálu, v obci Hvožďany, najdete nově zrekonstruovaný špejchar s tvrzí a v něm Regionální muzeum Hvožďanska, Muzeum hasičstva podbrdského regionu a muzeum seker s unikátní soukromou sbírkou. Přijďte se projít po historických budovách a užijte si pohled do minulosti.

Alej Johanky z Rožmitálu

Spojení města s královnou Johankou najdete i při procházce krásnou olšovo-jasanovou alejí táhnoucí se od rožmitálského zámku, po břehu Podzámeckého rybníka, až do Starého Rožmitálu. Nejen alej nese jméno královny Johanky, ale pojmenovaná je po ní i mohutná stará lípa stojící na samém začátku aleje. Projděte se touto krásnou cestou, kterou chodil i český skladatel Jakub Jan Ryba nebo spisovatel R. R. Hofmeister.

 ZJISTIT VÍCE > 

Voltušská vyhlídka a mohyla Jakuba Jana Ryby

Pokud plánujete kratší výšlap, který zvládnou i děti, vydejte se do vesničky Voltuš, ze které se po žluté turistické trase projdete k mohyle Jakuba Jana Ryby a od ní dál až na Voltušskou vyhlídku nabízející nádherný rozhled na rožmitálskou kotlinu. Z vesnice až na vyhlídku to je necelý kilometr.

 ZJISTIT VÍCE > 

Vrch Třemšín a zřícenina hradu

Třemšín je jeden z nejznámějších vrchů na Rožmitálsku. Patří nejen k významným turistickým cílům, ale kdysi byl i cílem poutníků. Na vrcholu jsou ještě dnes patrné pozůstatky zříceniny hradu Třemšín i vyhlídkové věže, která zde kdysi sloužila jako rozhledna. Dnes už zde najdete jen romantickou kapličku Proměnění Páně, vyhlídkový přístřešek a klasický přístřešek k posezení. Na vrch vede hned několik turistických tras s různou délkou a obtížností, takže pokaždé, když se sem vydáte, můžete jít jinudy.

ZJISTIT VÍCE > 

Padrťské rybníky a cílová plocha Padrť

Padrťské rybníky jsou nejrozsáhlejší vodní nádrží v Brdech a také jedním z nejnavštěvovanějších míst. Aby ne! Třpytivá vodní hladina Horního a Dolejšího padrťského rybníka i několika menších rybníčků v okolí je obklopena lesem a loukami nabízejícími dokonalý klid. Kousek od rybníků je i původní dopadová plocha Padrť, která sloužila jako výcvikové místo. Při návštěvě těchto míst můžete zaznamenat i pozůstatky původních obcí Padrť a Záběhlá, které byly vysídleny a zničeny během druhé světové války, kdy musely ustoupit vojenským střelnicím. K Padrťským rybníkům se dostanete pohodlně z Míšova, Teslín, Nepomuku nebo ze Skořic.

 ZJISTIT VÍCE > 

Meteoradar Praha a pozůstatky německého vojenského radaru

Už z dálky je vidět meteoradar, který shlíží z vrcholu Praha na celé Rožmitálsko. Pokud se chcete na meteoradar přijít podívat zblízka (pozor, samotný radar není přístupný), čeká vás pořádný výšlap, protože vrch Praha je druhým nejvyšším vrcholem České kotliny. Za odměnu se vám ale otevřou nádherné výhledy na okolí z vyhlídek, které po cestě najdete. Kousek od meteoradaru stojí také pozůstatky německého radaru Pegasus.

 ZJISTIT VÍCE > 

Jahodová hora

Zajímavé skalní útvary rozeseté po vrchu Jahodová hora najdete necelé 2 km od obce Buková. Nevšedním zážitkem se může stát výstup úzkou skalní štěrbinou, tzv. Rozpuklou skálou, odkud se dá pokračovat až ke skalám na vrcholu. Výhled ze skal je sice omezený okolními stromy, ale i tak jde o velmi nevšední turistické místo.

 ZJISTIT VÍCE > 

Atom Muzeum - Depot Javor 51

Zajímá vás vojenská historie Brd a Podbrdska? Pak byste měli navštívit Atom Muzeum - depot Javor 51, které je tvořeno dříve přísně střeženým, dnes zpřístupněným skladem jaderné munice nedaleko obce Míšov. Návštěva tohoto unikátního místa ve vás zanechá hluboký dojem a poodhalí vám kousek z historie skladování jaderných zbraní na našem území. Jen nezapomeňte, že návštěvu muzea je potřeba dopředu objednat.

 ZJISTIT VÍCE > 

Teslínský klášter

Jsou místa, která dnes už téměř pohltila příroda, a přesto ve vás jejich návštěva zanechá nevšední pocit. V srdci lesa u Padrťských rybníků se skrývají zbytky benediktinského proboštství, původně tvořeného klášterem a kostelem sv. Jana Křtitele. Pravděpodobně ani nepostřehnete, že zde kdysi stála nějaká stavba, ale i tak sem můžete zajít a rozjímat v náruči lesa a ticha.

 ZJISTIT VÍCE > 

Dub na Záběhlé - Dvoják

Kousek od Padrťských rybníků stojí památný dub, kterému se říká “Dub na Záběhlé” nebo také “Dvoják”. Tento impozantní strom zasazený patrně na začátku 18. století, s obvodem kmene 726 cm a výškou 16 m, byl svědkem mnoha pohnutých událostí tohoto kousku brdské krajiny. Zažil rozmach i pád místních obcí, přežil tuhé zimy i příjemná léta.

Chata Václavka a pomník padlým výsadkářům

Brdy jsou plné malých chat a pomníčků. Vydat se můžete například k lovecké chatě Václavka, u které najdete i pomník připomínající výsadek československé paraskupiny Intransitive a Tin. K chatě je to nejblíž z obce Teslíny (cca 3 km) nebo z obce Buková (cca 3,5 km).

Bezděkovský lom

Bývalý granodioritový lom nacházející se asi 800 m za obcí Bezděkov pod Třemšínem je chráněn jako přírodní památka a evropsky významná lokalita. Průzračně modrá hladina obklopená skalním masivem je příjemným místem, které v létě láká ke koupeli. Prozatím je v lomu dovoleno se koupat, samozřejmě s ohledem na ohleduplné chování vůči přírodě.

Pěší trasy a okruhy pro malé i velké turisty

Chcete konkrétní tipy na pěší okruhy nebo trasy, které jsou již prověřené a vyzkoušené? Vydejte se po některé z tras uvedených níže a vychutnejte si krásy Rožmitálska naplno. U detailů tras najdete nejen mapu s vyznačeným startem a cílem, ale i délku trasy, její náročnost i popis toho, co na trase nebo v jejím okolí můžete vidět či navštívit.

Po stopách Rybových https://www.brdyapodbrdsko.cz/po-stopach-rybovych 

Okruh Rožmitálem https://www.brdyapodbrdsko.cz/okruh-rozmitalem 

Brdskou divočinou https://www.brdyapodbrdsko.cz/brdskou-divocinou 

Na Třemšín a Čertovo vřeteno https://www.brdyapodbrdsko.cz/na-certovo-vreteno 

Na Voltušskou vyhlídku a naučnou stezku https://www.brdyapodbrdsko.cz/na-voltusskou-vyhlidku-a-naucnou-stezku 

Nepomuk - Padrtě - Nepomuk https://www.brdyapodbrdsko.cz/nepomuk-padrt-nepomuk 

Z Nepomuku na Prahu https://www.brdyapodbrdsko.cz/z-nepomuku-na-prahu 

Z Rožmitálu k Padrťským rybníkům https://www.brdyapodbrdsko.cz/k-padrtskym-rybnikum 

Za králem brdských lesů - Třemšín https://www.brdyapodbrdsko.cz/za-kralem-brdskych-lesu

Cyklotoulky Rožmitálskem

Máte kolo? Tak neváhejte nasednout a projet si Rožmitálsko, zejména lesní trasy v CHKO Brdy, na kole. Rožmitálská kotlina i brdské vrcholy jsou pro cyklovýlety jako stvořené. Máme pro vás několik tipů na zajímavé cyklotrasy, ale když vezmete do ruky cyklomapu, najdete jistě mnoho dalších cest a tras, které vás krásným Rožmitálskem provedou.

Krajem České Mše vánoční (za J.J.Rybou) https://www.brdyapodbrdsko.cz/cyklotrasy-krajem-ceske-mse-vanocni-za-j-j-rybou 

Na Padrťské rybníky https://www.brdyapodbrdsko.cz/cyklotrasy-na-padrtske-rybniky 

Na střechu Středních Čech https://www.brdyapodbrdsko.cz/cyklotrasy-na-strechu-strednich-cech 

Kam na jídlo a kde se ubytovat v Rožmitále a okolí?

Až vás budou bolet nohy nebo budete mít po výletě hlad, určitě navštivte některou z výborných restaurací buď přímo v centru Rožmitálu, ve Věšíně či v Míšově. Podívat se můžete i na seznam tipů na restaurace ZDE.

Chtěli byste na Rožmitálsku strávit víc dní a hledáte ubytování? Super tipem je Rekreační středisko Hutě Resort. Další tipy na ubytování najdete ZDE.

Další články:

Svatohorské schody

Svatohorské schody jsou pýchou města i místem některých společenských, kulturních a sportovních akcí.

Oblast: Příbram

zobrazit detail >
132021563_152992939541146_8892663266020049061_n122012116_991715791348300_3565197589237842494_n149085079_751028178951630_4998546336299782294_n102372148_283307466187738_4814311126577881238_n121038501_352022849418291_1190512442987061746_n