Návštevní knížka

Mníšecko: Poznejte kraj poutníků i zámeckých pánů

Mikroregion Mníšecko, rozkládající se na jihozápad od Prahy, je oblastí, která nabízí návštěvníkům pestrý mix historie, kultury a přírodních krás. Mezi hlavní lákadla patří zámek Mníšek pod Brdy s rozlehlým parkem, ideální pro rodinné výlety a pikniky. Nedaleko zámku se nachází barokní areál Skalka, cílové místo mnoha poutníků, turistů i trampů s úchvatnými výhledy na brdskou krajinu. Mníšecko toho nabízí ale mnohem víc a výlet si tu mohou naplánovat jak milovníci historie, tak ti, co chtějí vyrazit na pěší nebo cyklo turistiku. Kam tedy vyrazit a jaká místa stojí za návštěvu?

Máme pro vás více než 20 tipů na zajímavá místa nebo výlety po mikroregionu Mníšecko.

Turistické cíle Mníšecka

Lesní vyhlídky, rokle a zurčící potoky čekají na své objevitele

Šumící brdské lesy, které se doslova dotýkají centrálního města mikroregionu, Mníšku pod Brdy, nabídnou tiché útočiště pro každého, kdo si přeje zmizet v zeleni a nechat se unášet poklidnou atmosférou přírody. Vstupte do těchto míst také a objevte kouzlo krajiny, která se otevírá směrem k brdským Hřebenům.

Vyhlídka Hvíždinec

Krásnou vyhlídku, ze které dohlédnete až na hrad Karlštejn, nenajdete přímo u Mníšku. Odsud se na vyhlídku můžete vydat po červené a následně po modré turistické značce, skrz brdské lesy. Samotná vyhlídka se nachází kousek pod vrcholem kopce Hvíždinec a zejména v podvečer, kdy teplé sluneční paprsky přikrývají okolní krajinu jemným dotykem, se vám naskytne romantický pohled na lesy a města zalitá zlatavým světlem.

Hradiště Pišťák

Zajímavým turistickým cílem je i hradiště Pišťák, které kdysi strážilo stezku překonávající Hřebeny. Dnes už téměř nepoznáte, že zde kdysi hradiště stávalo, ale můžete si užít pěkné výhledy a z Mníšku je to sem jen okolo 6,5 - 7,5  km, podle toho, kterou trasu lesem zvolíte - tu kratší, kolem poutního areálu Skalka nebo delší přes Stříbrnou Lhotu.

Lečický vodopád

Znáte film Léto s kovbojem? Jedna ze scén se natáčela u tůně, kterou tvoří říčka Kocába pod Lečickým vodopádem u obce Malá Lečice. Krása a klid tohoto místa, kde voda protéká soutěskou mezi skalami, vás donutí se tu na chvíli zastavit a relaxovat. 

Vyhlídka Babka

Brdy jsou plné vyhlídkových míst a to, které se nachází na skalnatém výběžku na vrchu Babka, v lesích mezi Řevnicemi a Mníškem, byste neměli minout. Přijďte si sem užít třeba magický západ slunce.

ZJISTIT VÍCE >

Když jste obklopeni historií…

Každý kout naší krásné země je opředen příběhy a ani mikroregion Mníšecko není výjimkou. Navštivte některé z historických nebo církevních památek a nechte se vtáhnout do minulosti, rozjímejte nebo se jen kochejte krásnou architekturou.

Zámek Mníšek pod Brdy

Největším lákadlem regionu je samozřejmě honosný zámek stojící uprostřed města. Dříve tvrz, dnes nádherná zrekonstruovaná stavba s načančanými interiéry zanechá ve vašich srdcích nesmazatelnou stopu. Prohlídka zámku je možná prostřednictvím několika okruhů, a protože tu mají i speciální prohlídky zaměřené na rodiny, kdy výklad vedou průvodci v kostýmech, zábavu si užije každý, malí i velcí. Určitě nezapomeňte zajít ani do zámecké zahrady a kdo by chtěl poznat okolí zámku, může se projít po Naučné stezce Mníšek pod Brdy, která vede kolem Zámeckého rybníka.

ZJISTIT VÍCE >

Kostel sv. Václava

Tento nádherný kostel stojící kousek od mníšeckého zámku, uprostřed náměstí v Mníšku pod Brdy měl kdysi dřevěnou zvonici, která stála opodál, v roce 1867 byla dobudována novorománská věž a zvonice byla zbourána. Kostel ukrývá Brandlovu Kající se sv. Máří Magdalenu a další umělecké památky původně z poutního areálu Skalka, odkud byly přesunuty, aby byly zachráněny před zničením, které Skalce hrozilo v době dolování pod poutním areálem.

ZJISTIT VÍCE >

Poutní areál Skalka

Jako tichý strážce města i těch, co tudy putují, stojí na vyvýšené skále nad Mníškem pod Brdy barokní areál Skalka, jehož dominanty - Kostelík sv. Máří Magdaleny, klášter a poustevna, jsou tu pro každého. Areál se bude líbit výletníkům, kteří mají rádi, pěknou architekturu, milovníkům přírody se naskytnou nádherné výhledy do okolí a ti, co se vydávají na duchovní výpravy nabídne areál ideální místo pro rozjímání. Projít si můžete i nádhernou křížovou cestu vedoucí areálem.

ZJISTIT VÍCE >

Hájovna Káji Maříka

Pokud jste milovníky romantických staveb a krásných venkovských zákoutí, určitě byste si měli dát jako cíl některého z výletů krásnou hájovnu stojící nedaleko obce Kytín. Podle pověstí byla tato malebná kamenná stavba inspirací pro sepsání příběhů školáka Káji Maříka. K hájovně můžete vyrazit přímo z kytínské návsi po žluté turistické značce. Je to jen 1 km daleko, takže tenhle výlet si užijí i menší děti.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie - Kytín

Malé městečko s nádhernou návsí, které vévodí kostel Nanebevzetí Panny Marie si můžete zařadit do svých pěších i cyklovýletů nebo jako cíl poutních cest. Přímo kolem kostela vede Svatojakubská cesta - Všerubská i zelená turistická trasa vedoucí do brdských lesů směrem na Hřebeny.

Malá Svatá

Mariánské poutní místo Svatá Hora v Příbrami zná jistě většina z vás. Věděli jste ale, že existuje i poutní kaple Malá Svatá? Už podle názvu je patrné, že obě místa spolu souvisí. Kaple Malá Svatá, stojící osamoceně při staré poutní cestě mezi Prahou a Příbramí, nedaleko Mníšku pod Brdy, byla místem odpočinku pro poutníky, kteří tudy mířili na Svatou Horu do Příbrami. Nenápadná kaple Navštívení Panny Marie získala své jméno i podle toho, že když měli poutníci štěstí na dobré počasí, dohlédli odsud až na věže svatohorského chrámu. Dnes je kaple většině zraků schovaná, protože těsně kolem vede dálnice D4 a málokdo si této malé stavby ukryté mezi stromy všimne.

Kaplička Stříbrná Lhota

Poznejte nejen střed Mníšku pod Brdy, ale i jeho blízké okolí. Součástí města je Stříbrná Lhota a když už tu budete na výletě, určitě se vydejte tímto směrem. V zástavbě objevíte malou čtvercovou pozdně barokní kapličku se zvonicí. Vydat se můžete i dál a v osadě Na Rovinách se napojit na Brdskou hřebenovku, která nabídne desítky kilometrů cest přes brdské Hřebeny a vede ještě mnohem dál.

Kaplička Rymaně

Příjemnou malou kapli Panny Marie Svatohorské objevíte i v obci Rymaně, hned naproti vlakové stanici. I sem můžete vyrazit pěšky přímo z centra Mníšku, protože obec spadá pod město a je to sem opravdu kousek.

Pomník sv. Václava - Nová ves pod Pleší

Pokud chcete vystoupit z města a vydat se do přírody, dejte si za cíl návštěvu Památníku sv. Václava ležícího v lesích, kousek za obcí Nová Ves pod Pleší. Vede k němu hned několik pěších tras i cyklostezek. Pěšky je nejlepší vyrazit z obce Zahořany, na kole se napojte na cyklotrasu vedoucí z Nové vsi pod Pleší.

Brandejsova (Brandisova) hrobka

Brdské lesy kolem Mníšku ukrývají nejen mnohá přírodní tajemství, ale v příkrovu stínu zde najdete i místa připomínající významné osoby brdských měst a obcí. Jedním z nich je i Brandejsova (Brandisova) hrobka skrytá v Přírodním parku Hřebeny. Je to poslední místo odpočinku čtyř předválečných majitelů zámku Řitka. I přesto, že samotná hrobka není pompézní stavbou, ale spíše decentním památníkem, na vás dýchne genius loci. K hrobce nevede žádná turistická cesta, ale podle GPS lokace ji jistě najdete: 49.9036114N, 14.2843358E.

Důl Skalka

Zajímá vás důlní historie oblasti a chcete navštívit podzemí? Železnorudný důl Skalka situovaný na hranici přírodního parku Hřebeny nad Mníškem pod Brdy nabízí zajímavou prohlídku podzemí, která vám odkryje labyrint chodeb a seznámí vás s historií těžby. Na prohlídku je nutné se objednat předem.

Zajímavý TIP pro dospělé i děti

Malý a přesto bohaty mníšecký region toho nabízí opravdu hodně a o nevšední zážitky zde není nouze. 

Muzeum Trabantů - Nová Ves pod Pleší

Ať už jste milovníci legendárních žlutých trabantů, které procestovaly svět s Danem Přibáněm nebo se chcete pokochat unikátní sbírkou těchto autíček, navštivte malé muzeum trabantů sídlící v Nové vsi pod Pleší. Muzeum je malé, ale o to víc útulné.

Pěší okruhy - putujte tam, kam vás nohy zavedou

Pěší výlety jsou skvělé, protože je zvládne každý. Ať už jste sportovně založený pár, mladá rodina s malými dětmi, parta kamarádů nebo starší dvojice nebo jednotlivec, vydejte se prozkoumat mikroregion Mníšecko prostřednictvím některého z pěších okruhů. Po výletě samozřejmě vyhládne a proto se vždy hodí tip, kam si zajít na dobré jídlo. Zajděte třeba do Wellness hotelu Esmarin v Mníšku pod Brdy, kde vás přivítá lahodná kuchyně a najdete tu i příležitost k ubytování. Nebo zkuste některý z dalších tipů na restaurace a ubytování.

Cestami Káji Maříka

ZJISTIT VÍCE >

Kolem zlatonosné Kocáby

ZJISTIT VÍCE >

Na Malou Svatou Horu a do Kytína

ZJISTIT VÍCE >

Na Skalku

ZJISTIT VÍCE >

Přes Hřebeny z Kytína do Haloun a zpět

ZJISTIT VÍCE >

Cyklotoulky po Mníšecku - tipy na cyklotrasy

Chcete se na kolech vydat na místa, která jste dosud neobjevili? Vyberte si některou z cyklotras, která vás provede Mníšeckem i okolní krajinou.

Kolem Klondajku a přes Knížecí Studánky a Kytín

ZJISTIT VÍCE >

Kolem Mníšku

ZJISTIT VÍCE >

Z Všenor na Hřebeny a do Řevnic

ZJISTIT VÍCE >

Až poznáte mikroregion Mníšecko, můžete se vrhnout do objevování dalších oblastí Brd a Podbrdska. Tato nádherná krajina plná hlubokých lesů, malebných vesniček i historických pamětihodností stojí za návštěvu, ať už je jaro, léto, podzim nebo zima. Zajímavé turistické cíle tu čekají na své objevitele.

Další články:

Svatohorské schody

Svatohorské schody jsou pýchou města i místem některých společenských, kulturních a sportovních akcí.

Oblast: Příbram

zobrazit detail >
133921055_311160493579581_9096129598764974855_n106713288_1017009635395655_5718072462277448970_n121815491_778047009710748_6469487494085935172_n118188653_1183015642055470_7559427107562103479_n138672040_868642843698252_2904752868426118704_n