Hořovicko: Objevte krajinu protkanou historií. Kam se vydat na výlet pěšky nebo na kole?

Mikroregion Hořovicko, rozkládající se na pomezí Středních Čech a krajiny Brd, je rájem pro milovníky historie, přírody a regionální kultury. Tato oblast nabízí bohaté možnosti pro každého výletníka, ať už se zajímáte o středověké hrady, zámky, cyklistiku nebo o procházky divokou brdskou přírodou. Pro ty, kdo mají rádi aktivní odpočinek, představuje Hořovicko ideální destinaci díky síti značených turistických a cyklistických tras, které se vinou od oblasti Křivoklátska až na vrcholky Brd.

Velkou výhodou této oblasti je výborná dostupnost jak z Prahy, tak z Plzně. Místní nížinatá krajina se postupně napojuje na brdské hřebeny a je proto skvělou volbou pro rodinné výlety i náročnější turistiku. Vydejte se objevovat kouzelné Hořovicko.

Turistické cíle Hořovicka

Pokud si chcete naplánovat výlet do centra Hořovicka - do Hořovic, do okolní krajiny nebo až k Brdským lesům, určitě navštivte některé z těchto míst.

Vydejte se tam, kde na vás dýchne historie

Hrad Točník

Romantický hrad Točník je výraznou dominantou na pomezí Křivoklátska a Podbrdska. Při návštěvě můžete objevovat dávnou minulost postupně skládanou tak, jak se dostavovaly jednotlivé části hradu. Na Točník určitě nezapomeňte vzít děti, protože tu na ně čeká překvapení v podobě medvědária.

ZJISTIT VÍCE >

Zřícenina hradu Žebrák

Jen kousek od Točníku je i majestátní zřícenina hradu Žebrák, u které vás jako první zaujme dosud zachovalá okrouhlá věž, která je vidět už z dálky. Ideální je, když spojíte návštěvu obou hradů do jednoho dne, protože jsou jako dva nerozluční bratři hlídající nejen hranice Brd, ale i celého Hořovicka.

ZJISTIT VÍCE >

Muzeum Žebrák

V obci Žebrák můžete navštívit muzeum se dvěma stálými expozicemi i každoročně obměňovanou tematicky zaměřenou expozicí. I když jste v muzeu už někdy byli, jistě v něm najdete opět něco nového.

ZJISTIT VÍCE >

Hořovice - zámek a město

Hořovice nabízí řadu míst, které stojí za návštěvu. V novém barokním zámku Hořovice na vás čekají pohádkově zdobené interiéry i krásně udržovaný zámecký park s mystickou sluneční bránou. Dámy mohou obdivovat načančané salonky, pánové reprezentativní pokoje a děti si užijí prohlídky, kdy poznají, s jakými hračkami si kdysi hrály malí šlechtici. Ve starém zámku pak sídlí muzeum Hořovicka s galerií a informačním centrem.

Když už budete v Hořovicích, zajděte si i na Vísecké náměstí pokochat se kostelem sv. Jiljí.

NOVÝ ZÁMEK HOŘOVICE >

STARÝ ZÁMEK HOŘOVICE >

MUZEUM HOŘOVICKA >

KOSTEL SV. JILJÍ >

Muzeum umělecké litiny Komárov

Pokud vás zajímá regionální historie, bude muzeum umělecké litiny v Komárově zajímavou branou do minulosti.

ZJISTIT VÍCE >

Vesnická památková zóna Kleštěnice a Olešná

Historii můžete poznávat i jinou formou než návštěvou hradů a zámků. Milou procházku si můžete udělat i v památkových zónách se zachovalými dobovými chalupami, kde se téměř přenesete do dob prostého vesnického života, kdy místo aut po silnicích jezdily vozy tažené koňmi a na plotnách se připravovaly domácí buchty.

Zřícenina hradu Valdek

Zřícenina uprostřed brdských lesů láká mnohé objevitele. Po původním hradu, postaveném v polovině 13. století, se dochovala gotická věž a hradní opevnění. I přesto, že zřícenina není udržovaná, má toto místo svůj půvab. Dostanete se sem pěšky i na kole a cestu po asfaltové cestě z obce Neřežín zvládnou děti i méně zdatní turisté.  

ZJISTIT VÍCE >

Zámek Lochovice

Zámek Lochovice je v soukromém vlastnictví, běžně je nepřístupný a prohlédnout si ho můžete jen zvenku. Přesto se najde příležitost, jak se podívat i dovnitř, a to v rámci jednorázových akcí, které se zde konají.

ZJISTIT VÍCE >

Klášter Zvěstování Panny Marie, Svatá Dobrotivá, Zaječov

Některé cíle nemusí být turistické, ale spíše duchovní. První augustiniánský klášter v Čechách v obci Zaječov stojí za zastavení a chvilku tichého rozjímání. Samotný kostel je přístupný, po domluvě si můžete prohlédnout i klášter.

ZJISTIT VÍCE >

Kam do přírody?

Mrtník a Mrtnická skála

Opravdu magickým místem je obec Mrtník kousek od Komárova. Pokud sem zavítáte brzy ráno nebo k večeru, kdy krajinu zalévají hedvábné paprsky slunce, naskytne se vám dechberoucí výhled na brdskou krajinu. Svou procházku můžete směřovat například k Mrtnické skále a pak dál kolem nádrže Zásklaská, až do brdských lesů, na Jedovou horu nebo ke zřícenině hradu Valdek.

ZJISTIT VÍCE >

Jindřichova skála

Nedaleko zříceniny Valdek se nachází krásná vyhlídka, která vás dostane nejen úžasným výhledem na okolní lesy, ale právě i jedinečným výhledem na zříceninu hradu. Na Jindřichovu skálu se dostanete jednoduše z Malé Vísky a není to dlouhá cesta, takže vemte děti, psa, kolo, kamarády nebo kolegy a vyražte si užít pohledy na brdské lesy.

ZJISTIT VÍCE >

Vrch Beran

Příjemnou vycházkou je také výstup na vrch Beran ležící kousek od Jindřichovy skály. Z obce Kvaň nebo Nová Ves je to sem co by kamenem dohodil, počítejte ale s tím, že až k vrcholu nevede značená cesta.

ZJISTIT VÍCE >

Otmíčská hora

Krásným místem na výlet je i Otmíčská hora ležící u obce Otmíče. Je to jedinečné místo vypínající se nad okolní krajinu. Pokud sem vyrazíte, můžete si být jisti, že se vám z vrchu otevře parádní výhled na hořovickou krajinu. Každý, kdo nechce absolvovat namáhavé výstupy, ale rád se kochá pěknými výhledy bude potěšen.

ZJISTIT VÍCE >

Vodopád na Červeném potoce a Červený rybník

Vyzkoušet můžete i romantickou procházku u obce Komárov k vodopádu na Červeném potoce a dál kolem Červeného rybníka. Šumění vody je uklidňující a pohled na vodní hladinu ve třpytu slunce zrelaxuje vaši mysl.

Bývalá šachta Barbora

Zajímavým výletem za historií těžby železné rudy je cesta k bývalé těžební šachtě Barbora na úpatí Jedové hory u obce Neřežín. Šachta je ukrytá v lesích, takže si užijete nejen šumění okolních stromů, ale možná se tu dozvíte i zajímavé informace.

Černé jezírko

Pokud chcete zapomenout na okolní svět a ponořit se do klidu a vlastních myšlenek, zamiřte k Černému jezírku ležícímu v lesích nedaleko obce Podluhy a Felbabka. Malé jezírko obklopené stromy je tím pravým místem, kde odložit starosti a užívat si jen ticho a pohodu.

ZJISTIT VÍCE >

Kam vzít děti?

Zvířátkov

Malý zoopark Zvířátkov v obci Olešná si zamilují hlavně menší děti, které tu poznají nejen klasická hospodářská zvířata, ale i několik exotičtějších obyvatel. V zooparku můžete absolvovat komentované prohlídky a zůčastnit se nejrůznějších akcí.

Tipy na pěší okruhy

Nechce se vám vymýšlet kudy a kam jít, a přesto byste si rádi na Hořovicku udělali výlet? Naplánovali jsme za vás několik okruhů, které vás provedou místními krásami a vezmou vás na místa, která by vás třeba nenapadlo navštívit:

Okruh Hořovicemi

ZJISTIT VÍCE >

Poznejte Točník, Žebrák a jejich okolí

ZJISTIT VÍCE >

Výšlap z Mrtníku ke zřícenině Valdek 

ZJISTIT VÍCE >

Vycházka okolím Komárova

ZJISTIT VÍCE >

Tipy na cyklotrasy

Nezapomínáme ani na milovníky cyklistiky. Poznávat Hořovicko na kole je skvělý způsob, jak projet více kilometrů a poznat ještě více nádherných míst.

Z údolí železa na nejkrásnější vyhlídky

ZJISTIT VÍCE >

Z Hořovic na Záskalskou a do Komárova

ZJISTIT VÍCE >

Brdská horská prémie

ZJISTIT VÍCE >

Kam si v Hořovicích a okolí zajít na dobré jídlo?

Po výletě může vyhládnout, proto pro vás máme i několik tipů, kam si zajít na kávu, limonádu, pivo i něco dobrého k zakousnutí.

ZJISTIT VÍCE >

Kde se na Hořovicku ubytovat?

Plánujete poznávat Hořovicko nebo celé Brdy a Podbrdsko důkladněji? Najděte si ubytování, odkud budete moci vyrážet na výlety do okolí.

ZJISTIT VÍCE >

Hořovicko je skvělým tipem pro každého, kdo hledá rozmanitost, klid a autentické zážitky z českého venkova. Stačí přijet a nechat se unést krásami, které tento jedinečný kraj nabízí.

Další články:

Svatohorské schody

Svatohorské schody jsou pýchou města i místem některých společenských, kulturních a sportovních akcí.

Oblast: Příbram

zobrazit detail >
129791924_1284946475204547_3967472381316812430_n105973404_3038543819595298_1043470028631872432_n147885390_330096818350576_7354747981626119810_n132196767_215403620176376_7407603203332576868_n118194119_1187124581662063_5174385933192366507_n