Návštevní knížka

Dobříšsko: Vstupte do míst, kde vládne odkaz slavných rodů a příroda si šeptá dávné pověsti

Mikroregion Dobříšsko je malebná oblast ležící na okraji Brd, která nabízí návštěvníkům pestrou škálu přírodních i kulturních zážitků. Pro milovníky historie je hlavním lákadlem zámek Dobříš, rokoková perla s nádherným francouzským parkem, který připomíná slavné zahrady ve Versailles. I samotné město Dobříš je plné historicky zajímavých budov.

Pro nadšence do turistiky a cyklistiky je Dobříšsko ideální základnou pro objevování brdské přírody, protože má na dosah brdské Hřebeny s krásnými vyhlídkami. Pěší a cyklo trasy vedoucí tímto krajem vám ukáží krásnou brdskou přírodu i nejkrásnější místa Brd a Podbrdska a historické památky vás seznámí s jedinečnou historií spojenou s významnými šlechtickými rody.

Výhodou Dobříšského mikroregionu je jeho výborná dostupnost. Z Prahy, Mníšku pod Brdy, Příbrami i Hořovic jste tu doslova za chvilku. Můžete si naplánovat jak celodenní výlet po památkách a přírodě, tak krátkou zastávku s jedním konkrétním cílem.

Pojďte s námi objevovat krásná zákoutí mikroregionu Dobříšsko. Připravili jsme si pro vás nejzajímavější tipy, kam se vydat ve městě, na jakou pěší tůru vyrazit do přírody a poradíme i ověřené cyklotrasy.

Turistické cíle mikroregionu Dobříšsko

Nechte se vtáhnout do této zajímavé oblasti Čech, kde si můžete zavzpomínat na šlechtické rody i významné osobnosti nebo se jen tak “ztratit” v hlubokých lesích a toulat se mezi mohutnými stromy.

Zámek Dobříš

Kdo nepoznal zámek Dobříš, nepoznal Dobříšsko. Tento dechberoucí architektonický skvost v majetku rodu Colloredo – Mannsfeld je od roku 1998 přístupný i veřejnosti. Projít se můžete luxusními zámeckými komnatami, dokonale udržovaným francouzským parkem i přilehlým anglickým parkem. To ale není vše. V zámecké oranžerii je připravena interaktivní expozice věnovaná vodě a tajuplnému lesu. Najdete tu i Galerii Emilie a Zdeňka Milerových s krtečkovou herničkou. Proto nezapomeňte na návštěvu zámku Dobříš vzít i děti. Po prohlídce a procházce parkem můžete zajít i na něco dobrého do zámecké restaurace.

ZAJÍMAVOST: Věděli jste, že zámek Dobříš mají v oblibě filmaři z Čech i z celého světa? Natáčela se zde pohádka Princezna ze mlejna I. a II., zámek využili tvůrci filmu Rytíři ze Šanghaje, Z pekla, Princ a já II., Iluzionista či Last Nights a objevil se i v seriálech Tři mušketýři, Expozitura II. a Vyprávěj.

ZJISTIT VÍCE >  

Městské muzeum Dobříš

V centru Dobříše, na Mírovém náměstí najdete v budově Kopáčkova domu městské muzeum jehož expozice představuje historii města, místní osobnosti i doby, kdy bylo město centrem výroby kožených rukavic.

ZJISTIT VÍCE >  

Bývalá synagoga, radnice Dobříš a Neumannův statek

Poznejte nádherné dobříšské stavby, které stojí za zhlédnutí. Všechny je najdete na Mírovém náměstí:

Bývalá synagoga vznikla v letech 1903 - 1904, s příchodem druhé světové války se změnila na sklad a začala chátrat. Po válce se začala využívat jako kulturní dům, přišla o věž a po rekonstrukci je i dnes využívána ke kulturním účelům.

Neumannův statek navenek působí jako barokní stavba, ale dnes najdete v jeho prostorách Základní uměleckou školu a historický význam tak už má jen venkovní “kabátek” stavby.

Radnice, stojící přímo na Mírovém náměstí je typická svou hodinovou věží se zvoničkou.

ZJISTIT VÍCE >  

Rodný dům Josefa Balabána

I dnes má význam si připomínat hrdiny historie. Když budete v Dobříši, zajděte se podívat k hájovně Obora č.171, kde se narodil a nyní má i pamětní desku generálmajor i. m. Josef Balabán, legionář, příslušník odbojové organizace Obrana národa a člen zpravodajsko-sabotážní skupiny Tři králové.

Kostel sv. Josefa a klášter paulánů, Obořiště

Chcete se vydat spíše na poutní místa? Pak by se vaším cílem měl stát klášterní kostel sv. Josefa v Obořišti, který je zajímavý svým postavením - míří totiž k západu, tedy obráceně, než je zvykem. Tajemství ukrývá i kostelní zvon - podle pověstí prý dokáže splnit přání těm, kdo se postaví pod něj, zavřou oči a jemně ťuknou jeho srdcem o tělo.

ZJISTIT VÍCE >

Památník Karla Čapka

Karel Čapek a Dášeňka, kdo by je neznal? Připomenout si život a dílo tohoto literárního velikána můžete v Památníku Karla Čapka ve Staré Huti, kde na vás čeká expozice věnovaná životu a dílu pana Čapka, Olgy Scheinpflugové a Ferdinanda Peroutky, virtuální 3D prohlídka, výstava "Po stopách hutí a hamrů v kraji Čapkovy Strže", naučná stezka nebo patník Dášeňky. Vyrazte sem s celou rodinou a seznamte děti s roztomilou psí slečnou, která zůstává v srdci mnoha z nás.

ZJISTIT VÍCE > 

Králova stolice

Protože je Dobříš neodmyslitlně spojena s rodem Colloredo-Mansfeldů, je i v okolních lesích znát dotek jejich působení. Projít se můžete po bývalé oboře Králova stolice, v jejímž středu stojí už od 18. století altán, dnes samozřejmě zrekonstruovaný do dnešní podoby. Kolem altánu můžete zaznamenat kruhový lesní průsek a další průseky vedoucí šesti směry. Obora původně sloužila na černou zvěř a dnes tvoří významnou část zalesněného prostoru v okolí Dobříše.

Hradec

Kdo se nebojí výšlapu, pro toho je ideální vydat se na tvrziště Hradec ležící mezi Dobříší a Hostomicemi v oblasti Hřebeny a je součástí Přírodní rezervace Hradec. Vydat se odsud můžete i na nedalekou rozhlednu Studený vrch nebo opačným směrem k bývalé protiletadlové základně Klondajk. Kolem Hradce vede Brdská hřebenovka, po které se můžete projít až směrem k Praze nebo k Rožmitálu pod Třemšínem.

Pěší výšlap po Dobříšsku - kam se vydat?

Kdo zná Dobříšsko jako své boty, tomu jistě nemusíme napovídat, kudy vedou ty nejkrásnější pěší trasy. Ale turista, který chce vyrazit do mikroregionu poprvé, ocení tipy na zajímavé trasy.

Naučná stezka Strž

ZJISTIT VÍCE > 

Partyzánská

ZJISTIT VÍCE >  

Údolím Lipižů

ZJISTIT VÍCE > 

Z Dobříše do Voznice a Staré Huti

ZJISTIT VÍCE >

Z Dobříše na Studený vrch

ZJISTIT VÍCE > 

Cyklotrasy Dobříšskem - poznejte ty nejlepší

Dobříšský mikroregion je jako stvořený i pro cyklisty. Kola profesionálních jezdců, výletníků i začínajících cyklistů se mohou roztočit po mnoha trasách. My jste vám vybrali ty, které vás zavedou na zajímavá místa a provedou vás Dobříšskem ve všech směrech.

Do Pičína

ZJISTIT VÍCE > 

Z Dobříše na Stožec a Dobříšskou Babu

ZJISTIT VÍCE > 

Za Dášeňkou do Staré Huti

ZJISTIT VÍCE >

Kolem zámku za Karlem Čapkem

ZJISTIT VÍCE >

Když vám vyhládne nebo hledáte ubytování…

Užít si Dobříšsko naplno znamená vyzkoušet i místní restaurace. Přímo v Dobříši můžete narazit na řadu míst, kde se postarají o to, abyste po výletě měli v bříšku jako v pokojíčku. Určitě nic nezkazíte návštěvou zámecké restaurace nebo si vyberte z řady dalších místních restaurací.

TIPY NA RESTAURACE > 

Chcete tento kraj poznat opravdu dobře a užít si jeho půvab více než jeden den? Vyberte si ubytování pro sebe nebo celou svou rodinu a nechte Dobříšsko vstoupit do svých srdcí.

TIPY NA UBYTOVÁNÍ > 

Ať už se vydáte objevovat tajemství zámku Dobříš, prozkoumáte město, zvolíte procházku po tichých lesních stezkách nebo se necháte unést nádhernými výhledy z brdských vrcholků, jedno je jisté – Dobříšsko vám zanechá v duši vzpomínky, které budete chtít zažívat znovu a znovu. Přijeďte a nechte se okouzlit tímto jedinečným koutem naší země.

Galerie článku

Zámek Dobříš Bývalá synagoga Hradec Kostel sv. Josefa a klášter paulánů Městské muzeum Dobříš Králova stolice Neumannův statek Památník Karla Čapka Radnice Dobříš Rodný dům Josefa Balabána

Svatohorské schody

Svatohorské schody jsou pýchou města i místem některých společenských, kulturních a sportovních akcí.

Oblast: Příbram

zobrazit detail >
109993573_134942451586710_5275569091105634593_n116875249_2661391640781986_2503840336279970719_n122012116_991715791348300_3565197589237842494_n100925886_548680679176021_3878942314220488300_n118692398_166472105017752_386250345693182305_n