Návštevní knížka

Březnicko: Vycestujte za židovskou a jezuitskou historií do srdce Čech

Mikroregion Březnicko je malebné území ležící na pomezí Jihočeského a Středočeského kraje, které vás osloví především svou bohatou historií. Hlavním lákadlem je město Březnice plné památek, jako je zámek Březnice s unikátní renesanční architekturou a rozsáhlým parkem. Historie města i jeho okolí jsou úzce spjaty s židovským a jezuitským odkazem, který můžete prozkoumat návštěvou synagogy, bývalé jezuitské koleje nebo židovského hřbitova. 

Navštivte Březnicko a objevujte tento kraj po svém – okolí Březnice je protkáno sítí turistických stezek a cyklostezek, které vedou skrze krajinu luk a polí i kolem rybníků. Ať už hledáte klid v přírodě, chcete poznávat historii nebo jen toužíte strávit příjemné chvíle v krásné krajině, přirostou vám zdejší končiny k srdci.

Naplánujte si výlet po březnickém mikroregionu. Nechte se inspirovat našimi tipy na krásná i tajemná místa, která vám nabídnou nové pohledy na krajinu Brd a Podbrdska.

Turistické cíle mikroregionu Březnicko

Jste turista “objevitel” a zajímá vás, jaká místa můžete ještě navštívit? Chcete poznat historii při návštěvě památek? Toužíte po tichu v náruči přírody? Chcete vzít děti na zajímavý výlet a prožít společné chvilky s rodinou? Pojďte prozkoumat některé z následujících míst.

Zámek Březnice

Tato hlavní turistická dominanta březnického mikroregionu se nachází přímo ve středu města Březnice, nad rybníkem Sázka. Už na první pohled vás okouzlí elegance celého zámečku s téměř kruhovým půdorysem i okolních, volně přístupných, zámeckých zahrad v romantickém anglickém stylu. Zámek byl původně gotickou tvrzí, která byla v 16. a 17. století přestavěna do nynější renesanční podoby. Při prohlídce zámku si můžete vybrat z několika okruhů. Chcete se podívat na interiéry, kapli, zbrojnici, láká vás interaktivní audiovizuální okruh, výstava Tajemné bytosti brdských lesů nebo byste se chtěli podívat do březnické synagogy? Návštěva zámku Březnice ve vás jistě zanechá příjemnou vzpomínku.

ZJISTIT VÍCE >  

Kostel sv. Františka Xaverského a sv. Ignáce z Loyoly

Při návštěvě Březnice jistě nepřehlédnete nádherný a majestátní raně barokní kostel stojící na náměstí uprostřed města. Impozantní stavba s pozoruhodně řešeným vnitřním prostorem v sobě ukrývá nádhernou výzdobu nejen v podobě překrásných štuků, ale i deskového obrazu Madony, stříbrné lampy na věčné světlo nebo křtitelnice z červeného mramoru. Projděte dveřmi kostela a nechte se unést jeho vnitřní atmosférou a klidem.

ZJISTIT VÍCE >  

Jezuitská kolej

Hned vedle kostela sv. Františka Xaverského a sv. Ignáce z Loyoly se nachází bývalá jezuitská kolej se čtyřmi křídly uzavírajícími vnitřní dvůr. Jezuitská kolej se nyní stala kulturním centrem, kde sídlí Městské muzeum, Galerie Ludvíka Kuby, infocentrum, městská knihovna a kavárna V Koleji. V kavárně si můžete vychutnat regionální kávu z nedaleké pražírny ve Věšíně.

JEZUITSKÁ KOLEJ >  

MUZEUM A GALERIE > 

Synagoga a ghetto Lokšany

Synagoga nacházející se v Březnici, uprostřed židovské čtvrti zvané Lokšany, je místem nálezu starých hebrejských textů a synagogálních artefaktů. Stavba z roku 1725 byla po požáru přestavěna do klasicistního stylu a později prošla ještě několika úpravami. Nakonec ale byla zrenovována do podoby z roku 1825 a v roce 2014 zpřístupněna veřejnosti. I vy si tak můžete prohlédnout tuto významnou památku, ve které nyní sídlí Židovské muzeum.

ZJISTIT VÍCE >  

Židovský hřbitov Březnice

Jsou místa, která nenabízejí žádné atraktivní zážitky, a přesto ve vás zanechají hlubokou stopu. Takovým místem je i židovský hřbitov v Březnici nacházející se kousek za městem, směrem na Přední Poříčí. Hřbitov je společně se synagogou a ghettem významnou součástí souboru židovských památek v této oblasti.

ZJISTIT VÍCE > 

Kostel sv. Barbory, Pročevily

Kostely a jejich architektonické ztvárnění dokáží nadchnout nejednoho obdivovatele krásných staveb. Mezi unikátní kostelní objekty se řadí i osmiboký poutní kostel sv. Barbory se zvonicí, stojící na vrchu nad obcí Pročevily. Už kdysi ke kostelu mířily řady poutníků a dnes je cílem mnoha věřících i obyčejných občanů, které láká pohled na nádhernou krajinnou dominantu.

ZJISTIT VÍCE >  

Kostel sv. Jana Křtitele, Stražiště

Pěkným poutním cílem může být návštěva kostela v malé obci Stražiště. Kostel je dokonale ukrytý mezi stromy, takže nabízí příjemné soukromí. Dostanete se sem pohodlně po žluté turistické značce z nedaleké obce Dobrá Voda nebo po cyklotrase 8215.

ZJISTIT VÍCE >  

Výklenková kaple

Kousek za Březnicí, u silnice směrem na Chrást, najdete výklenkovou kapli, která je součástí poutní cesty spojující jezuitské sídlo v Březnici se Svatou Horou v Příbrami. Tato kaple je jednou z 8 dochovaných zastavení, jejichž původní podoba byla ve formě 16 křížků vzdálených od sebe 15 minut chůze. Křížky byly postupně nahrazeny výklenkovými kaplemi s výjevy českých zemských patronů a obrazy odhalujícími tajemství růžence. Zkuste si projít celou poutní cestu, která má délku 16 km.

Vyražte poznávat mikroregion Březnicko pěšky

Máte-li rádi pěší turistiku, jistě vám přijde vhod tip na trasu, která vás provede Březnicí kolem nejvýznamnějších míst a památek. Podívejte se na podrobný popis trasy i na to, co můžete během procházky obdivovat.

Okruh Březnicí: https://www.brdyapodbrdsko.cz/okruh-breznici 

Na kole po Březnicku - tipy na cyklotrasy

Šlápnete-li rádi do pedálů, nechte se inspirovat jednou z cyklotras vedoucích okolím Březnice.

Můžete zvolit kratší 16 km trasu i o něco delší 24 km okruh. Nebo si naplánujte vlastní trasu. Podívat se můžete nejen do blízkého Rožmitálu pod Třemšínem, ale zajet se dá i do  nedalekých brdských lesů. Vrchy Třemšín, Praha nebo Brdce vám nabídnou krásné výhledy na krajinu.

Okolím Březnice na Hrochův hrádek a do Drahenic: https://www.brdyapodbrdsko.cz/cyklotrasy-okolim-breznice-na-hrochuv-hradek-a-do-drahenic 

Jihočeská ochutnávka: https://www.brdyapodbrdsko.cz/cyklotrasy-jihoceska-ochutnavka 

Ubytujte se a zajděte si na dobré jídlo

Mikroregion Březnicko je malý, ale rozhodně má co nabídnout. Pokud chcete tento kraj prozkoumat, není nic lepšího, než zde strávit rodinný víkend, dovolenou s partnerem nebo pohodový pobyt s přáteli. Podívejte se na naše tipy na ubytování v Brdech a Podbrdsku. Máme pro vás i tipy na restaurace, které stojí za to navštívit. Teď už stačí jen vše naplánovat a vyrazit.

Galerie článku

1 - uvod - Breznicko 2 - zamek - breznice 3 - kostel - sv - frantiska - xaverskeho - a - sv - ignace 4 - jezuitska - kolej 5 - synagoga - a - ghetoo - loksany 6 - zidovsky - hrbitov - v - breznici 7 - kostel - sv - barbory - procevily 8 - Kostel - sv - Jana - Krtitele - straziste 9 - Vyklenkova - kaple)

Svatohorské schody

Svatohorské schody jsou pýchou města i místem některých společenských, kulturních a sportovních akcí.

Oblast: Příbram

zobrazit detail >
117334731_668765520383936_1890367730852227746_n97964989_245339706801229_5903114970246613982_n151872937_486554199020622_6940222542693199318_n135347210_789992821600608_5456366503541028077_n